ŻYWIENIE W DZIENNYM DOMU SENIOR - WIGOR
Dzienny Dom Senior -WIGOR oferuje pensjonariuszom 2 posiłki dziennie:
- śniadanie
- obiad
które są przygotowywane w kuchni Dziennego Domu. Jadłospisy ustalane są przez dietetyka na podstawie tablic wartości odżywczej produktów oraz w oparciu o realizację zasad higieny produkcji żywności i bezpieczeństwa zdrowotnego zawartych w ksiedze GHP/GMP i systemie HACCP. Jadłospisy konstruowane sa tygodniowo uwzględniając obowiązujace wytyczne dotyczące zasad prawidłowego żywienia: wysoką jakość i dobór surowca, odpowiedniej wielkości porcje, urozmaicenie posiłków.
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat
żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą
być łatwo dostępne tak, aby każdy miał świadomość, że w odniesieniu
do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów,
a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
- Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
- Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy, pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
- Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Dwutlenek siarki
- Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
- Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła
prowansalskie, papryka słodka, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Zasady żywienia osób starszych:
- posiłki są urozmaicone i atrakcyjne wizualnie, co ma istotne znaczenie w pobudzaniu osłabionego apetytu.
- unika się potraw ciężko strawnych, które długo zalegają w żołądku
- w codziennym jadłospisie zaleca sie produkty mleczne, pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa, owoce oraz chude mięsa i przetwory mięsne
- ze względu na występującą u większości osób starszych obniżoną tolerancję glukozy ogranicza się cukier i słodycze
- zaleca się podawanie potraw gotowanych bądź duszoneych z małą ilością tłuszczu
- ogranicza się dodatek soli do potraw i produktów spożywczych
- ogranicza się potrawy ciężkostrawne, tłuste i wzdymające.