Dzienny Dom "Senior- WIGOR" w Rudzie Śląskiej

ŻYWIENIE W DZIENNYM DOMU SENIOR - WIGOR

Dzienny Dom Senior -WIGOR oferuje pensjonariuszom 2 posiłki dziennie:

  • śniadanie
  • obiad

które są przygotowywane w kuchni Dziennego Domu. Jadłospisy ustalane są przez dietetyka na podstawie tablic wartości odżywczej produktów oraz w oparciu o realizację zasad higieny produkcji żywności i bezpieczeństwa zdrowotnego zawartych w ksiedze GHP/GMP i systemie HACCP. Jadłospisy konstruowane sa tygodniowo uwzględniając obowiązujace wytyczne dotyczące zasad prawidłowego żywienia: wysoką jakość i dobór surowca, odpowiedniej wielkości porcje, urozmaicenie posiłków.

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat
żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą
być łatwo dostępne tak, aby każdy miał świadomość, że w odniesieniu
do danej żywności występują kwestie związane z alergiami  i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów,
a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
  6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)
  7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)
  8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy, pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
  9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
  14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła
prowansalskie, papryka słodka, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

Zasady żywienia osób starszych:

  • posiłki są urozmaicone i atrakcyjne wizualnie, co ma istotne znaczenie w pobudzaniu osłabionego apetytu.
  • unika się potraw ciężko strawnych, które długo zalegają w żołądku
  • w codziennym jadłospisie zaleca sie produkty mleczne, pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa, owoce oraz chude mięsa i przetwory mięsne
  • ze względu na występującą u większości osób starszych obniżoną tolerancję glukozy ogranicza się cukier i słodycze
  • zaleca się  podawanie potraw gotowanych bądź duszoneych z małą ilością tłuszczu
  • ogranicza się dodatek soli do potraw i produktów spożywczych
  • ogranicza się potrawy ciężkostrawne, tłuste i wzdymające.